Bureau voor Aarde Educatie, Visie-ontwikkeling & Methodiekscholing

Praktijk Mens&Natuur

Weblog

Innerlijke zon door dampe mist

Luisterend naar de muziek op EM internetradio van vorige week, kijk ik uit het raam naar een zeer grijzig mistig, mystieke wereld. Het meertje is nog dichtgevroren, grillige vormen van grauw-grijs-waterig met her en der wat wit van weggeblazen sneeuwresten. Als een luchtfoto van een onbekend natuurlijk landschap. Naar de horizon lost deze wereld op in de dampe mist die er bovenhangt. Onderwijl laat ik de impact van het voorbije weekend nog wat door me heen gaan. Sex, spirit, shadow&pleasure was het thema van de indringende lezingen die ik op Venwoude kreeg aangereikt door mensen van het Integrale Institute of Denver, gebaseerd op het werk van Ken Wilber. 

Diana Hamilton en Marc Gafni reikten ons vanuit, wat zij noemen een evolutionair perspectief op spiritualiteit en bewustzijn, een aantal visies aan om eros, sexualiteit en plezier weer de plek te geven die het in ons leven verdient. Herbronnen is hun opzet, onze 'source code' reseten, door zowel kennis- als lichaamsgericht materiaal aan te bieden. Die mij in ieder geval nu het gevoel hebben teruggeven dat alles in de wereld om mij heen er toe doet. Dat dit alles iets met mij doet en dat ik vanuit mijn 'unieke zelf' daarin ook iets wezenlijks te betekenen heb.

Zo leerde ik over de vier gezichten van eros. 1. De intimiteit of de gelegenheid om in het binnenste van het binnenste door te dringen van jezelf en de ander of het andere. 2. Present zijn, helemaal hier en nu aanwezig zijn, dat kun je voelen - dat kun je geven en beleven. 3. Een verlangen, 'the yearning' naar iets groters en 4. Heelheid of 'interconnectedness', alles hangt met alles samen. Een erotiek, die wij in onze maatschappij bijna niet meer bewust praktiseren, beladen als het is door de beelden van sexualiteit die we van jongsaf aan hebben meegekregen. Maar eros is overal, leeft in ieder van ons en wil weer gewekt en beleefd worden.

Ondertussen kijk ik weer eens uit het raam, deze zoektocht naar de juiste woorden op me in laten werkend. Initimiteit met deze woorden, met mezelf, met jullie lezers. Helemaal aanwezig zijn in deze kamer, me bewust van een enorm verlangen om deze visies, deze manier van in de wereld te zijn te delen met anderen. Dat het er echt toe doet wat ik aanbied, kies of doe onderweg naar heelheid. Heelheid voor mezelf, voor de wereld om me heen.

In dit weekend werd me ineens ook weer zo duidelijk dat mijn liefde naar mijn werk voor de aarde, voor Mens&Natuur eigenlijk nog maar net begonnen is. Een grote bron van plezier en rijkdom die ik heel graag verder met jullie deel. Gister al aan Ecolonie aangeboden komend jaar een serie lezingen met ervaringswerk te komen geven rond 'Diepe ecologie en ons unieke-ecologisch-spirituele zelf'. En met Margriet afgesproken dat wij samen in maart naar het Schumacher College gaan om twee weken Ecopsychology te volgen. Negentien jaar na Arne Naess zijn Deep ecology weken, weer back home! 

De innerlijke zon breekt ineens door de dampe mist terwijl tegelijkertijd de tranen uit mijn ogen spatten. Intens vreugdevol leven, Yes Gerwine!!!

 

 

Datum: 07-12-2010 in helende-natuur-natuurlijk-helen
Tags: