Bureau voor Aarde Educatie, Visie-ontwikkeling & Methodiekscholing

Praktijk Mens&Natuur

Nieuwsbrief

  • NieuwsBrief Mens & Natuur:
  • * verplicht in te vullen

17 september 2013 • NwsBrf Mens&Natuur nr. 11 herfst 2013

Oogsten
September, dikke buien vliegen voorbij, afgewisseld met blauwe wolkenvelden en af en toe felle zon. En ik zit heerlijk op mijn werkkamer te genieten van de klus die ik begin dit jaar zo plots op me genomen heb. Een boek schrijven met de titel 'Natuur als medicijn, werken met de bezielende en helende krachten in de natuur'. Wat een genot, wat een vreugde, vrijheid en rijkdom om daar mijn tijd in te mogen steken. Vele uren, dagen en maanden ben ik nu al bezig, gesprekken gevoerd met velen uit het veld, prachtige bijdrages ook gekregen naar aanleiding van mijn oproep om jouw verhaal in te brengen. Nu is de tijd van oogsten, werkelijk - letterlijk ook. Hieronder laat ik jullie graag meegenieten van enkele vruchten. 

Hoe is het met jouw oogst? Heb je gekregen wat je wilde creeren, of heb je wilde vruchten gevonden? Misschien sta je wel met lege handen en dikke buien in de lucht. Hoe ga jij daar mee om dan?  Ik lees het graag van je!

Voeding voor mijn boek
Na mijn oproep in de vorige NwsBrf begin mei, om met je eigen verhaal te komen over hoe jij werkt met de helende krachten in de natuur, kreeg ik verrassend veel en snel respons. Heerlijk! Dank jullie wel voor al dit meeleven en delen. Ik heb de beloofde boeken van 'Spiegelingen Mens&Natuur' al snel mogen opsturen aan de schrijvers van de eerste vijf persoonlijke bijdragen. Jos Kleinen, Jacqueline Zwama, Circe de Gruijter, Karien Roodhof en Klazien Louwes waren de gelukkigen. Bovendien had ik beloofd het verhaal dat mijn boek en project het meest voedt en goed doet een exemplaar van mijn boek 'De aarde roept...' toe te sturen. Na weken wikken en wegen, er sprongen er een aantal uit, heb ik besloten dat Marijke Bakker de gelukkige wordt. Marijke heeft me toevertrouwd dat ze liedjes hoort van verschillende planten en bomen. Ik zal haar zelf even aan het woord laten, zodat je misschien iets meer snapt van haar en mijn verrukking!

 

Het liedje van de braam
Tijdens het bramen pluk zing ik een lied. Ik denk er niet bij na en proef de klanken. Badi ina, luma luma, badi ina luma luma, badi ina luma luma. Badi ina luma é. Af en toe proef  ik een braam. Als ik met mijn emmertje doorloop verdwijnt het lied. Is er een braam in de buurt, dan valt het lied me weer in. Ik krijg pas door dat dit het lied van de braam is op het moment dat het me invalt op een plek waar ik nog niet wist dat er bramen groeiden. De bramen roepen me naar een struik toe, die nog niet is leeggegeten door wandelaars.

Ik pluk zingend bramen en de bramen zingen met me mee. Het lied roept een gevoel van bescherming op. De bramen staan om me heen. Ze laten door wat goed voor me is en houden de rest buiten.

Na de zomer begrijp ik hoe belangrijk het lied voor me is. Er is veel onrust op het werk, weer een reorganisatie en een onzekere toekomst. Daardoor is de samenwerking met collega’s niet altijd prettig. Veel irritaties, angst, jaloezie en stress. Op weg naar mijn werk valt me het bramenlied in en ik voel me vredig en vrij. Door het lied op weg naar mijn werk te zingen creëer ik een veilig werkeiland voor mezelf. Het effect blijft bijna de hele ochtend bij me.  Door het in mezelf in stilte te herhalen blijft het langer bij me. Aldus Marijke Bakker
 

Een co-creatief manifestatieproces
Het werken aan dit boek is tot nu toe een waar co-creatieproces geweest.  Ik schreef hierover voor de schrijfcirkel van de Reizende Aarde School, en als je het interessant vindt kun je er over meelezen in bijgaande verhaal. Een anekdote wil ik nog wel kwijt hierover. Rita die mailde me naar aanleiding van de oproep om je eigen ervaringen aan mij te schrijven, met het verzoek of ik wat gerichtere vragen daarover kon stellen. Een opdracht waar ik dankbaar op inging en dat leverde me al in een heel vroeg stadium de grote lijn voor de inhoudsopgave en opzet van het boek. Een een veelheid aan vragen, waarop anderen vervolgens ook nog weer op zijn ingegaan! Kortom een rijke oogst. Overigens heeft Rita vervolgens nooit meer haar antwoorden gegeven! Kennelijk was dit haar zeer waardevolle bijdrage aan de manifestatie van het boek. Leuk hé!

   

Nog een verzoek om medewerking
Ik schrijf in het boek onder andere over de vraag hoe je hulp kunt krijgen om ‘Natuur als medicijn’ meer in je leven toe te laten. En omdat de natuur op diverse nivo’s doorwerkt in je leven, kun je ook uit diverse invalshoeken kiezen. En deze keuzes kun je zowel intuïtief als verstandelijk maken. Want je weet er is niet één voor de hand liggende weg, er is slechts jouw eigen weg en zoektocht. En daarbij te blijven, in te geloven en die te volgen is al een prachtig levens avontuur met heel veel helende momenten en mogelijkheden.  Misschien wil jij mij schrijven welke hulp jij hebt ervaren om dit medicijn toe te passen in jouw leven, of om er nog meer kennis over te vergaren. Ik denk aan gerichte tips over boeken, films of websites, als ook over toevallige ontmoetingen, cursussen, vriendinnen, ziektes etcetera etcetera...

Je zou mij een groot plezier doen als je mij wilt tippen over jouw hulpbronnen op dit pad naar heling. Zodat daarmee de lezer weer op onverwachte en verrassende ideeën kan worden gebracht. Uiteraard zal ik zorgvuldig omgaan met je inbreng en je naam noemen bij de medewerkers aan het boek.

Nou en vooruit dan, ik werp nog een boek in de lucht, onder degenen die vóór 15 oktober hun inbreng mailen zal ik het boek 'Aardevrouwen spreken' verloten...  Je reactie kun je mailen naar aerda@aerda.nl. Alvast mijn dank.
 

HEUS
Wist je dat 'mijn' uitgeefster A3boeken alweer haar tweede HEUS heeft uitgebracht.  In dit magazine roept ook Adrie op je te bezinnen op de bronnen die ons voeden. Zij gaat op zoek naar heilige bronnen met Linda Wormhout en laat anderen aan het woord over hun grote voorbeeld.  Ook dit tweede nummer van HEUS is hier online te lezen. Mocht je de  komende maanden nog opzoek zijn naar mooie cadootjes, via www.a3boeken.nl zijn vele interessant boeken en prachtige kaartspelen te bestellen.


Kabouterhealing
Mijn zoektocht naar de helende werking van de natuur gaat natuurlijk  ook nog steeds door. Dus mocht je interesse hebben in een 'Kabouterhealingen’ je weet me te vinden, www.praktijkmensennatuur.nl. Waarop ook de boeken waaraan heb (mee)gewerkt te bestellen zijn.

Een fijne herfst met een rijke oogst. Alleen al het kleuren van de bladeren, geniet er van!