Bureau voor Aarde Educatie, Visie-ontwikkeling & Methodiekscholing

Praktijk Mens&Natuur

Papers, artikelen, schrijfsels

Vele dimensies van natuurbeleving

Natuurbeleving is een heel wijd begrip, je hondje uitlaten in de regen, genieten aan het strand, de hoogste bergtop beklimmen of een prachtige bloem fotograferen. Noem het maar op...Gerwine schrijft af en toe over mystieke, mythisch-magische en spirituele natuurbeleving in de natuur- en milieueducatie, in natuurbeheer en het natuurbeleid.

Voor het IPPS2012 International People Plant Symposium in September 2012 schreef ik een concept artikel voor ISHS Acta Horticulturae magazine. Dit verhaal met de titel 'To Deepen our Relationship with Nature' werd helaas niet geplaatst, maar daarom niet minder de moeite waard om kennis te nemen van mijn laatste inzichten rond natuur en gezondheid. Hier kun je het downloaden.

‚ÄčIk schreef in 2009 het artikel 'Spiritualiteit in natuurbeheer', in het vakblad Endogenous Development Magazine, lees het hier.

In de samenwerking met het InnovatieNetwerk werkte ik aan De startnotitie 'Mystieke natuurbeleving als bron voor innovatie in natuurbeleving en natuurbeleid', hier als notitie.pdf ite downloaden.

En ik schreef een viertal verslagen van bijeenkomsten 'Natuurbeleving en natuurbeleid met gevoel en verstand'. Lees hier meer over.

Het artikel 'De Natuur, mijn leslokaal' verscheen in de  bundel 'Spiritualiteit, vrijheid en engagement',  uitgegeven door Titus Rivas en Bert Stoop. Lees hier meer over het artikel en de bundel. 

Vanuit mijn actieve betrokkenheid bij de Reizende Aarde School schreef ik geregeld teksten voor de Schrijfcirkel

'Het milieu, dat zijn wij zelf!'  is een column uit 2008 voor www.reliflex.nl

En in EigenAardig van maart 2005  lees je meer over 'Kinderen Kleien zich naar ons Voorbeeld'.

'Geef je oergevoel weer ruimte', onder die titel publiceerde ik in OER, 2010 lees maar.

"Verlangen naar Verbondenheid' schreef ik voor het Tijdschrift voor Vredesopvoeding, lees hier.

En 'Versterven, verteren, wederkeren' is een verslag van de Wandelworkshops tijdens de Beurs Voor Altijd, nieuwsgierig?!.

Ook schreef Gerwine diverse 'columns' in oa. Spiegelbeeld, Educare, Onkruid en Sfinx. Zie hier een voorbeeld uit Onkruid.