Bureau voor Aarde Educatie, Visie-ontwikkeling & Methodiekscholing

Praktijk Mens&Natuur

Weblog

Nieuwe weelderige wildernis

Gister was ik op uitnodiging van de stichting Nieuwe Wildernis, www.wildernis.nu deelnemer aan een colloquium met onder andere Prof. dr. Matthijs Schouten.  Deze stichting heeft in Drente een aantal gebieden weer teruggegeven aan zichzelf om op deze wijze de intrensieke waarde van de natuur weer een plek te geven in het denken over de natuur in onze maatschappij. Inspiratie tot dit initiatief is afkomstig van Matthijs Schouten, die ons vanuit de tradities in India vertelde dat men daar 3 soorten natuur kent. De gebruiksnatuur dichtbij huis waar je kunt oogsten, zaaien en ook de natuur welkom is. De natuur waar je je kunt terug trekken om tot wijsheid te komen, onze recreatie natuur zou je kunnen zeggen. En tenslotte een heilige natuur, de wouden waar je niet komt omdat de natuur daar voor zichzelf is... , gebieden die wij niet kennen in ons land. Vandaar dit initiatief

De bijeenkomst vond grappig genoeg plaats op de Hof van Saksen in het Drentse Nooitgedacht. Dit dorp had vermoed ik ook nooitgedacht dat ze nog eens verblijfsoord zou gaan worden voor een zeer luxueus resort, een bungalowpark met appartementen in Saksische boerderijen gelegen rondom hedendaagse brinken, diverse restaurants, spa en wellnes en verzin het allemaal maar. Kortom de absolute tegenpool van de Nieuwe Wildernis, zeg maar de Nieuwe Weeldernis. Voor mij  bracht deze middag weer eens mooi in beeld hoe verscheiden en divers het leven op  onze planeet kan zijn. Of om met de woorden van Dolf van der Wey, de voorzitter te spreken, hoe 'bizar'  mode en geliefd is geworden in ons land.

Toch was het een voedende ervaring om temidden van landgoedeigenaren, medewerkers van natuurorganisaties en aanverwante natuurliefhebbers ruimte te proeven voor het heilige, het spirituele, de diepe ecologie. In de samenspraak van het 'colloquium' was er evenveel ruimte voor gesprekken over strategie, economie en bezorgdheid naar aanleiding van de enorme ommezwaai bij de ministeries en haar beleidsvoornemens. Als dat er gesprek was over het belang van bezinning, de weg naar binnen, het luisteren naar de stilte van het woud, om daar met wijze raad voor de maatschappij weer uit terug te keren. Er komen boeiende tijden aan....!!! En het stemt me meer dan tevreden deel te mogen uit maken van deze beweging, en de tegenpolen van ons bestaan in meerdere opzichten te kunnen verkennen en te ervaren. Doe je mee, zonder oordeel en toch kritisch zijn!

Gerwine

Datum: 20-10-2010 in zorg-voor-de-natuur-en-ons-leefmilieu
Tags: