Bureau voor Aarde Educatie, Visie-ontwikkeling & Methodiekscholing

Praktijk Mens&Natuur

Weblog

Oer-gevoelig

Al weken loop ik rond met het woord Oergevoel in mijn rugzakje. Onder deze titel verscheen vorige maand het jongste boek in de serie Aarde Educatief bij Reizende Aarde School ism A3 boeken. Collega Agnes Meijs verwoorde daar haar jarenlange ervaring met het Bewaarde Land. Een educatief programma waar kinderen naar hartelust kunnen ronddolen in de natuur, spoorzoekend, hutten bouwend of vuurtje stokend. Ja cool! Zo krijg je ze wel naar buiten. Agnes veronderstelt dat ze door dit werk het oeroude gevoel van de jager-verzamelaar in de kinderen weer aanspreekt.

Zelf vraag ik me af, waarom dit woord Oergevoel bij mij toch steeds weer vooral st-oere herinnering oproept. Rondbanjeren in de plassen en de modder, zwoegend op de fiets met tegenwind, zwaar sjokken door het waddenslik, zon wind en regen op mijn gezicht.  Zou het komen door het woord overlevingsinstinct, dat ik meteen aan hard werken denk.

Waar zijn de zachtere kanten van mijn psyche? Zij die geniet van de wijdse uitzichten van een zonsondergang op zee, de dauw op het braamblad, de geur van kamperfoelie. Minstens zo oude herinneringen komen dan boven. Een diep doorvoeld verlangen van eenheid en verbondenheid wordt wakker. Niks hard werken, slechts zijn...

Beide kanten mogen er natuurlijk zijn, moeten er zelfs zijn, zowel vroeger als nu. Het oergevoel roept in mij kennelijk meteen het stoere in mij op, het kind dat geniet van de ruige natuur. Maar ook het kind dat angstig was voor de zachtheid, de stilte, niet geleerd heeft de rust te waarderen. En nu opnieuw mag ervaren dat ook die kant er mag zijn, van verbondenheid, eenheid en verlangen... de diepe rijkdom van het oergevoel verkennend.

Dank je wel Agnes voor je mooie boek, Dank je wel Ewald en A3 dat jullie mij uitnodigden mee te werken aan de Dag van het Oergevoel komende zondag en aan de 'Oerspecial'  van de Koorddanser, die dit alles organiseert.  Kom je ook om jouw oergevoel te onderzoeken? Opgave via www.kd.nl. Wat roepen die woorden bij jou op? Laat het ons weten...

Gerwine

Datum: 16-06-2010 in natuurbespiegelingen
Tags: