Bureau voor Aarde Educatie, Visie-ontwikkeling & Methodiekscholing

Praktijk Mens&Natuur

Weblog

(Zelf) Erkenning

Stapels papier om me heen, ik ben helemaal in de mood van het opruimen en kan haast niet stoppen. Is het het plots doorgebroken voorjaarsgevoel? Ik betwijfel het, juist dit weekend was ik erg blij met de regen tegen de ramen, zodat ik ongebreideld mijn fanatisme kon botvieren. Zelfs toen de zon weer doorbrak ging ik door, buiten weliswaar met inbindstrippen en perforator in de weer... Twee kistjes met paperassen heb ik aangepakt en nog ben ik niet klaar. Enkele terapeuten vertelden me de voorbije tijd dat ik 100% op de rem sta, maar 180% gas geef.... Nou zo voelt het ook nu weer, ik orden, bundel en gooi weg met een bezetenheid waarvan ik me afvraag waar dat in vredesnaam vandaan komt.'s Avonds ben ik er doodmoe van, maar 's ochtends weet ik niet hoe snel ik weer zal beginnen, onderwijl denkend ach nou eventjes nog dan... en weer is er een kwartier, half uur - uurtje voorbij... Mijn stapel nog te gebruiken eenzijdig bedrukt kladpapier groeit enorm, en ook dat geeft me voldoening.

De aanleiding was ook wel een hele mooie. Vorig jaar ontdekte ik het boek 'The art of extreme self care' van Cheryl Richardson. Weer zo'n heerlijk zelfhulp boek, waar ik van smul. Ttwaalf strategieën voor twaalf maanden, waaronder het hoofdstuk 'Creating soul loving space'. Heerlijk heerlijk, ik heb al menig hoek van mijn huis en werkkamer op deze manier aangepakt. Zit ik eerst wel een half uur tot een uur vragen te beantwoorden; 'Welke betekenis heeft deze kast, deze plek momenteel voor jou? Welke functie is momenteel de belangrijkste voor deze kamer? Wat moet er in ieder geval wel zijn? Wat moet ik niet hebben? Wat doe ik dat ik er niet nu al een 10 geef als waardering voor deze ruimte? Wat zijn belangrijk en wat favourite items etcetc....' Gaande de vragen wordt me steeds duidelijker wat ik wil met mijn kamer of mijn vensterbank. Waar ik nu hele mooie half doorzichtige luxaflex heb hangen, waar ik zo blij mee ben. Echt een aanrader dat boek en dit hoofdstuk als jij ook een wereld om je heen wilt creeren die jou ziel behaagt.

Afin, kastje uitgeruimd en weer ingericht, prachtige opbergsystemen aangeschaft die mijn ziel eren. Waar ik blij en gelukkig van wordt nog ieder keer als ik die kast open doe! En twee kistjes met archiefstukken van ruim 40 jaar werken sinds mijn tijd bij de toenmalige Jeugdbond voor Natuurstudie, mijn biologie studie en de vele vele projecten en initiatieven die ik vervolgens heb ondernomen op het Natuur- en Milieu Centrum, de Volkshogeschool Allardsoog en mijn Bureau Aerda, die nog een plekkie willen houden in mijn leven. Ik zie mezelf al zitten op mijn 80ste, terugkijkend en af en toe bladerend in oude stukken; aankondigen van cursussen, workshops, bijeenkomsten; artikeltjes, boeken; en verhalen van visies, strategieen en doelen die ik mezelf met anderen stelde.

Het gaat me om essenties, om de definitieve afkondigingen, de deelnemers, de verslagen. Hoewel daar ben ik met mezelf nog niet uit, telkens weer kan er nog weer wat weggegooid. Ook de definitieve vorm heb ik nog niet gevonden. Soms denk ik, ooit knip, plak, scheur ik van de belangrijkste items tot A4tjes die ik uiteindelijk bundel in een soort '50-60-70 jaar Gerwine' boek. Voorlopig hou ik het bij het beeld van een 'schat kist kast' opslaghoek, waar ik met veel plezier mijn schatten in bewaar en ruimte houdt voor nieuwe aanwinsten de komende 20-30 jaar werken... En al voelend en nadenkend over de vraag; 'Wat is nu toch de betekenis van dit alles? Waartoe bewaar ik en kieper ik niet meteen het geheel bij het oud papier?' kreeg ik gaande weg het volgende besef. Dit gaat over het erkennen van al het pionierswerk dat ik tot nu toe in mijn leven gedaan heb. Zelf erkenning dus en inderdaad een Soul loving, zielevoedende zielsgeliefde opbergplek voor mijn schatten creëeren.

Nu nog eens deze methode loslaten op mijn eigen binnenwereld. Hoe creëer ik een zielevoedende rustgevende levenshouding, opdat ik gas en rem beter afgestemd opmekaar laat functioneren? En ik dus nog meer, ín het moment zelf, kan genieten van en mezelf erken in hetgeen ik doe en aan de wereld bijdraag. We zullen doorgaan...

Datum: 23-03-2010 in algemeen
Tags: