Bureau voor Aarde Educatie, Visie-ontwikkeling & Methodiekscholing

Praktijk Mens&Natuur

Weblog

Zinderende zomerirritatie onder de dennen

Voorbije zaterdag hadden we weer een samenscholing van Reizende Aarde School in Zeist. Ditmaal had Jacq als deelneemster van de jaarcyclus aangeboden een ochtendprogramma te vullen. Ze nam ons mee naar een prettige, redelijk koele plek onder de dennen. Althans dat was mijn eerste associatie. Totdat... ze ons voorstelde een van de dennebomen op te zoeken om daar een geruime tijd te registreren wat er voor een ieder van ons waar te nemen was. Geinspireerd door haar fenomenologie zomerweken wilde ze ook ons laten ervaren welke belevenissen en beelden er allemaal bij één soort boom te verkrijgen zijn. De bedoeling was dan ook dat we niet zo zeer de boom als wel ons zelf als waarnemingsobject gingen ervaren.

Welnu dat lukte wel! Ik was nog niet gaan zitten op een aantal meters van de den die mijn aandacht trok of het begon al, een huidirritatie... Terwijl ik het mezelf komfortabel wilde maken op mijn matje, prikten de dode dennennaalden in mijn blote benen en tenen. Onmiddelijk realiseerde ik me dat de combinatie van warmte en een intense atmosfeer van dennennaalden en dennengeur me al vaker bij onplezierige ervaringen  heeft gebracht. Ik voelde als het ware mijn huid alweer opzwellen, terwijl ik terugkeerde naar herinneringen van de kerstdagen toen ik 9 of 10 jaar oud was... ziek van de kerstboom in huis!

Terwijl alles in mij zich alweer samenspande om deze nare herinneringen en ervaringen niet opnieuw te hoeven beleven, vroeg ik me af; 'Hoe kan ik me verhouden tot een wereld die ongemakkelijk of zelfs onvriendelijk voor me is?'. Verassende genoeg kwamen er vervolgens meteen woorden als 'overgave en zachter worden' langs. Ik  ging met mijn aandacht naar mijn huid die ieder prikje en kriebeltje inmiddels begon te registreren. En terwijl alles in mij zich klaar maakte om af te weren, probeerde ik mezelf over te geven aan de scherpe kantjes van de wereld om me heen. Nieuwsgierig geworden waar me die houding zou brengen. En tot mijn eigen verbazing kon in vervolgens elke indringende prik in mijn gevoelige huid omarmen. Ik werd opener en ontvankelijker waardoor de irritatie afnam en zelfs geheel verdween!

Een verrassende ervaring die ik al eens eerder had beproefd in het weerstaan van de muggenbeten tijdens vakanties en uitstapjes in de natuur. Ik bedankte de boom, het dennenbos en Jacq, dat ze me deze mogelijkheid weer hebben aangereikt. En ik ben benieuwd of ik deze houding ook kan terugroepen als ik in een mensenwereld ben die me snel irriteert. Open en ontvankelijk zijn, omarmen van hetgeen me niet meteen bevalt en ze lost op, verdwijnt als sneeuw voor de warme zomerzon... we zullen zien.

Heb jij ook dergelijke ervaringen, ik lees ze graag...

Geniet van de zomerzon en alles wat er is, Gerwine

Datum: 28-06-2010 in helende-natuur-natuurlijk-helen
Tags: